Motivaatio

tammikuuta 28, 2016

Tänään olen miettinyt paljon motivaatiota ja tavoitteita. Tahdon saavuttaa monia asioita mutta kun mietin, olenko alkuinnostuksen jälkeen asiaan jaksanut pitkäjänteisesti panostaa, joudun myöntämään, että en ole. Minulla ei selvästi ole ollut tarpeeksi motivaatiota. Motivaatio ja tavoitteet kulkevat käsikädessä. Jos on tarpeeksi selkeä tavoite ja matka tavoitteeseen on mitattavissa eri askelein on motivaatiota helpompi ylläpitää. 

Tarkastin jopa Wikipediasta mitä motivaatio oikeasti tarkoittaa, jotta ajatukseni jäsentyisi. Ensimmäisenä silmiini osui seuraava lause:

"Psykologiassa motivaatio on käyttövoima (halu), joka on kaikkien eliöiden toiminnan syynä." 

Eli näin ollen motivaatio olisi halu tehdä jotain. Kuitenkin jos miettii asiaa tarkemmin, ei sanaa halu pysty oikein korvata sanalla motivaatio. Haluan muutosta - Olen motivoitunut muuttumaan. Mielestäni tässä on täysin eri sanoma. Luin eteen päin ja seuraava kappale sitten selkeytti pohdintaani.


 "Motivaatiosta voidaan sanoa sen olevan toiminnan voima. Se suuntaa ja virittää suoritukseen, joka onnistuu ihmisen valmiuksista riippuen. Motivaatiotaso vaihtelee eri tilanteissa ja eri aikoina hyvin paljon. Motivaatio on käyttäytymistä virittävien ja ohjaavien tekijöiden järjestelmä. Motivaatio on se psyykkinen tila, millä vireydellä, aktiivisuudella ja ahkeruudella yksilö tietyssä tilanteessa toimii saavuttaakseen tavoitteensa. Motivaatiosta riippuu, millä halulla ihminen käyttää omia resurssejaan työn suorittamiseksi. Motivaatio tulee motiiveista ja niiden aikaansaamasta tilasta tulee motivaatio.". 

Motivaatio on siis voima jolla jotain haluaa. Jos jatkan muutos esimerkillä. Monet haluaa muutosta, esim. parisuhteessa, työelämässä tai ulkoiseen olemukseensa, mutta täytyy olla motivoitunut, jotta on voimaa toteuttaa haluamansa muutos. 

Motivaatiota voisi siis kuvailla ehkä viitsimisenä ja itsensä peliin laittamisena. Itselläni on nyt käynnissä tämä painonpudotus projekti, josta voit lukea . Olen pitkään halunnut muutosta, mutta miksi en ole aikaisemmin jo onnistunut? Tavoitteeni on selvästi ollut tarpeeksi konkreettinen, minulta on puuttunut mittarit tai muu oleellinen palikka jotta onnistuisin. Minulta on siis puuttunut tarpeellinen vireys, aktiivisuus ja ahkeruus saavuttamaan tavoitteeni. En siis vain ole viitsinyt panostaa tarpeeksi.

Nyt tavoite on selkeä ja minun tulee vain pystyä ylläpitämään motivaatiota. Palkitsemalla itseni jo pienistä onnistumisista saan ylläpidettyä vireyttä, olen hankkinut tarkat ohjeet jotta voin aktiivisesti edetä kohti tavoitettani ja koska tavoite on selkeä, jaksan ahkeroida sen eteen. Minun pitää siis uskoa itseeni ja aktiivisesti pitää motivaatiotani yllä, sillä muuten se katoaa.


Motivaatio ei siis ole niin yksiselitteinen. Seuraavan kerran kun haluat jotain,  tee tavoitteestasi mohdollisimman konkreettinen. Mistä askeleista tai vaiheista matka tavoitteeseesi koostuisi? Kirjoita tai piirrä tämä "kartta", jotta voit tarvittaessa siihen palata. Kun tiedät tarkalleen mitä haluat ja miten sitä lähdet tavoittelemaan motivaatiota on helpompi kerryttää ja ylläpitää. Motivaatio ei siis tule vain itsestään vaan joudut varmasti tekemään töitä sen eteen ja ennen kaikkea sen säilyttämiseen.

Need a pick-me-up? Here are 22 of the best Pinterest quotes to get you feeling inspired.:
pinterest.com
 
You Might Also Like

0 kommenttia

Suositut

Lukijat