Laskiaistiistain pullapäivitys

helmikuuta 09, 2016


Viime viikko hujahti yhdessä silmänräpäyksessä, tai itseasiassa viikko oli kyllä erittäin pitkä. Olin ilmoittautunut vapaaehtoiseksi erääseen ylityö projektiin, jonka parissa menikin joka päivä noin 12 tuntia. Lisäksi olin myös lauantain töissä ja tuntuu, että olen edelleen täysin sekaisin tästä poikkeavasta työmäärästä. En ehtinyt päivittää blogia tai tehdä oikeastaan mitään. Olin aikeissani maalata makuuhuoneemme sunnuntaina, mutta se sai siirtyä tulevaisuuteen.

Ehdin kuitenkin käydä testaamassa uutta vuokrahevosta, josta tulee minulle nyt uusi hevosystävä! Edellinen vuokrahevoseni myytiin muutama viikko takaperin ja oli ihanaa kun uusi hevonen on samalta tallilta. Tämä "pikku poni" osoittautui oikein ihanaksi ratsastettavaksi ja muutenkin hän on oikein lutuinen. Mistään pikku ponista ei siis oikeasti ole kysymys, sillä Calimero on pieni jättiläinen! Isoilla hevosilla, ja myös koirilla on erityinen paikka sydämessäni. Tänään menen taas häntä tapaamaan ja ystävyytemme voi alkaa. Olen niin onnellinen tästä!

Sunnuntai-illalla päätin tehdä laskiaispullia ja itsehillintäni petti pahemman kerran ja söin puolikkaan pullan. Ei kaduta. Monet eivät ryhdy pullaa itse leipomaan sillä kokevat sen olevan suuri töistä. Pullat kuitenkin valmistuvat melkein kuin itsestään, varsinkin jos on yleiskone käytössä. Itsetekemä pulla maistuu vielä niin hyvältä!

Itse leivon pullat aina kahden kohotuksen taktiikalla, ensin taikinana ja sitten leivoksina. Hyvä tapa kohottaa taikina on laittaa se noin 40–50 asteiseen uuniin. Näin ensimmäinen kohotusvaihe hieman lyhenee ja taikina kohoaa reilusti. Silmiini osui Maku -lehdestä hyvän kuuloinen ohje, jossa yksi kohotus riittää, sillä ensin tehdään ns. taikinajuuri. Seuraavan kerran kokeilen tätä menetelmää.

Pullan leipomisessa on tärkeää alkuun vatkata taikinaa reilusti pallovispilällä, jotta seokseen tulee paljon ilmaa. Vasta kun jauhoja on lisätty reilummin, alustetaan taikina joko käsin tai taikinakoukuilla. Pullataikinan on hyvä olla hieman löysää jotta saat ihanan pehmeitä pullia. Seuraava ohje on hyvä peruspullataikina ja siitä saat tehtyä niin korvapuustit, voisilmäpullat kuin laskiaispullatkin, näin laskiaistiistaina.

Pullataikina

Ainekset:

Ota kaikki ainekset huoneen lämpöön reilusti ennen leipomista, jottei hiivan toiminta lakkaa lämpötilan laskiessa.

- 50g tuorehiivaa / 2pussia kuivahiivaa
- 0.5 l täysmaitoa
- 2dl sokeria
- 1-2 putkea kardemummaa, voit myös käyttää jauhettua kardemummaa
- ½ tl suolaa
- 2kpl kananmuna
- 9-15 dl puolikarkea vehnäjauho
- 200g pehmeää suolatonta voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi tai 42 asteiseksi, mikäli käytät kuivahiivaa. Murenna hiiva lämpimän maidon joukkoon ja sekoita.

Lisää nesteeseen 2dl sokeria, kardemumma ja munat. Sekoita hetki (1-2min) täydellä teholla tai mikäli vispaat käsin, aikaa menee enemmän.

Lisää seokseen muutama desi jauhoja ja sekoita täydellä teholla. Lisää jauhoja vähitellen, kunnes seos on paksuhkoa vispilälle. Vaihda taikinakoukut tai ota kädet käyttöön.

Lisää jauhoja vähitellen. Joka leivontakerralla jauhoja voi mennä eri määrä, joten tuntuma opettaa. Kun taikina alkaa hieman irtoilla kulhon reunoilta, on aika lisätä pehmeä voi. Lisää voi muutamassa palassa. Jos taikina kaipaa vielä jauhoja, lisää pienissä määrissä kerralla.

Kun voi on täysin imeytynyt taikina on kauniin kiiltävää. Peitä taikinakulho keittiöliinalla ja laita 40–50 asteiseen uuniin ja anna taikinan kohota reilusti, noin kaksinkertaiseksi. Taikinan voi jättää kohoamaan myös muualle lämpimään ja vedottomaan paikkaan.

Kohonnut taikina kumotaan alustalle ja vaivataan ilmakuplat pois. Käytä tarvittaessa jauhoja, jottei taikina tartu käsiin ja alustaan.

Leivo mieleisiäsi pullia ja anna niiden kohota liinan alla vielä noin 30min. Voitele pullat kananmunalla ja anna pullien paistua 10-12min. noin 225 asteisessa uunissa.

Pullat maistuvat parhailta uunituoreina, joten voit pakastaa ne heti niiden jäähdyttyä. Tällä tavoin pulla maistuu tuoreelta myös pakastamisen jälkeen.

Pahoittelen kuvan rakeisuutta.You Might Also Like

0 kommenttia

Suositut

Lukijat