Ajatuksia ja ideoita säästämiseen

maaliskuuta 09, 2016

Kirjoitin aikaisemmin tämän vuoden ensimmäisestä tavoitteestani täällä. Toinen tavoite on myös ”perinteinen” ja se liittyy rahaan. Säästämiseen ja budjetointiin tarkemmin. Säästämisestä puhutaan paljon ja kokoajan. Kehotetaan säästämään eri tarkoituksiin ja eri menetelmin. Voi valita sijoittamista, rahastoja, obligaatioita… Pienellä riskillä, isolla riskillä, pitkän aikavälin tuotoilla, lyhyen aikavälin tuotolla. Tai sitten voit valita myös ihan perinteisen rahan ”sivuun” laittamisen.

Säästäminen ja talouden suunnittelu tuo itselleni kontrollin tunnetta ja koen elämäni olevan enemmän hallinnassa, kun raha-asiat ovat itselleni selvät. Minulla on hahmoteltuna Exceliin budjettini kuukausitasolla. Olen merkannut vähintään kaikki kiinteät kulut ja merkinnyt myös säästöön tarkoitetun summan. Suosittelenkin jonkin kaavion tekimistä, jotta pääset hahmottamaan mihin rahasi menee ja koet olevasi taloutesi johtaja. Excelistä löytyy tähän näppäriä valmiita pohjia budjetin tekemiseen.

Koen, että minulla on positiivinen asenne talouteeni, sillä se on suhteellisen suunniteltua. Ilman suunnitelmallisuutta ahdistuisin varmasti helpommin ja käyttäisin paljon aikaa murehtimiseen. Pidän talouteni suunnittelusta ja seuraan muutamia talouteen liittyviä blogeja. Terhi Majasalmen kirjoitukset ovat erittäin hyviä.

Sitten itse säästämiseen. Säästäminen kannattaa aloittaa itselleen sopivalla tavalla. Laitatko tasasumman kuukaudessa sivuun, vai katsotko sopivan summan aina per kuukausi? Säästämiseen on kuitenkin hyvä olla jokin suunnitelma ja tavoite, jotta siitä tulee konkreettista ja että motivaatiosi säilyy. Mietteitäni motivaatiosta voit lukea täältä. Onko tavoite sitten jokin hankinta, ”bufferin” kasvattaminen vai asuntosäästäminen tai muuten varallisuuden kasvattaminen, on päätettävä itse. Mikään näistä ei tietenkään poissulje toisiaan.

Luinkin erittäin hyvän Antti Rinta-Lopen kirjoittaman artikkelin Kodin kuvalehdestä säästämisestä ja ylipäätään taloudesta. Siinä oli erittäin hyvin mainittu, että pitäisi miettiä ”Mikä tekee elämästäni arvokasta?” ja pyrkiä siihen, että oma taloutesi tukee sellaista elämää, jota haluat elää. Antti kirjoittaa blogia Saituri.

Ihanteellista olisi olla kaksi tai jopa kolme säästösuunnitelmaa.

- Erillinen tili
Lyhyen tähtäimen säästämiseen, esim. laukku tai lomamatka.

 Ei niin helposti kajottava tili/säästämisen vaihtoehto
Tämä vaihtoehto ns. bufferiksi, isompien elämän muutosten varalle. Tällä tilillä kannattaa olla nostorajoituksia ja miettiä jo mahdollista tuottoa. Myös asp-säästötili on hyvä pidemmän tähtäimen vaihtoehto.

- Sijoitus tai rahasto
Tämä kolmas vaihtoehto on otollinen silloin, mikäli rahaa jää kuukausittain yli ja olemassa on jo hätävarakassa. Tämä suunnitelma on pitkälle aikavälille ja tuottoa odotetaan. Sijoitus voi olla niin osakkaissa tai vaikka asunto.

Säästöille on aina hyvä hakea tuottoa, mutta tämä tarkoittaa myös monesti hieman riskiä tai mahdollisia rajoitusta esimerkiksi siitä, koska säästöjään voi nostaa käyttöön. Voit varata ajan pankkiisi ja keskustella ammattilaisen minkälainen säästäminen sinulle parhaiten sopii tai hankkia tietoa asiantuntija blogeista.

Aina omista tuloista ei riitä hurjia summia säästöön ja siksi itse mietin aina tapoja joilla voin hankkia hieman lisätuloja. Nämä extrarahat menevät yleensä ratsastustunteihin, sisustushankintoihin ja säästöön. Kannattaakin miettiä mistä itse voisit saada hieman lisätuloja jolla voi kasvattaa omaa varallisuutta. Omaatko jonkin taidon jota voit hyödyntää? Voitko myydä ylimääräisiä vaatteita tai tavaraa? Onko sinulla aikaa jota voit tarjota esim. lastenhoitoon tai siivoamiseen?

Itse teen silloin tällöin meikkejä pientä korvausta vastaan. Meikkaustaito on peruja entisestä työstäni jota voin edelleen hyödyntää. Myyn myös ahkerasti ylimääräisiä vaatteita ja tavaroita nettikirppiksillä tai perinteisellä itse myymällä.Tässä on 5+1 vinkkiä jotka olen itse kokenut hyviksi säästöjen kartuttajiksi:

- Lisätulojen hankinta. 
Hyödynnä taitosi, myy tarpeettomia vaatteita ja tavaroita.

- Vaihto. 
Käytän tätä menetelmää, kun säästän lomaa tai jotain hankintaa varten. Vaihdan jonkin tuotteen tai tekemisen edullisempaan vaihtoehtoon. Ravintola lounaan eväisiin, elokuvateatteri käynnin Netflixistä löytyvään leffaan tai kalliimman ihonhoitotuotteen korvaan edullisemmalla. Vaihdon kautta vapautunut summa laitetaan säästöön.

- Karsi palveluita. Lopeta Netflixin tai Spotify premiumin tilaus ja karsi muita maksullisia palveluita tai tilauksia. Tämä voi olla vain siksi ajaksi, kunnes olet saanut tavoittelemasi summan säästettyä. Muista laittaa summa säästöön konkreettisesti. Kiinteiden (ja ei niin välttämättömien) kulujen karsiminen on helpoin vaihtoehto säästämiseen.

- Hilut talteen. Kerää kaikki irtokolikot talteen ja käy viemässä ne säännöllisesti pankkiin. Pienikin säästö on plussaa.

- Pullojen panttirahat. Älä käytä panttikuittia maksuvälineenä, vaan ota summa rahana.

+1 Palkan korotus. Mikäli saat korotuksen laita korotuksen osuus suoraan säästöön. Monesti käy niin, että lisätulojen myötä myös menot jopa huomaamatta kasvat, ja säästöön ei jää yhtään sen enempää, kuin ennen korotustakaan.

Kuten mainitsin, että säästämisessä on hyvä olla jokin tavoite. Itse päätin tavoitella kahden kuukauden palkkaa vastaavaa summaa, jonka pidän puskurirahastonani. Mikä sinun tavoite on?


Säästäminen on tärkeä osa talouttasi, mutta niin on myös kuluttaminen. Muista nauttia säästöjesi mahdollistamista asioista hyvissä ajoin ja hyvällä omalla tunnolla. Raha on kuitenkin vain vaihdannan väline ja itse raha ei tuo onnea tai iloa, mutta se mahdollistaa monia mukavia asioita.


You Might Also Like

0 kommenttia

Suositut

Lukijat