Unelmien työpaikka

toukokuuta 23, 2016

Työpisteen viihtyvyys on erityisen tärkeää, jotta olisimme mahdollisimman vireitä ja tuotteliaita työssämme. Viihtyvyys koostuu useasta tekijästä ja samoin siihen myös vaikuttaa monet eri tekijät. Ennen kuin työpisteestä aletaan rakentamaan omaa unelmatyöpaikkaa, kannattaa tarkistaa tylsältä kuulostavat ergonomia asiat kuntoon.


Monilla työpaikoilla käy säännöllisin väliajoin työfysioterapeutti tarkistamassa työasennot kuntoon ja jos teillä ei vielä käy pyydä tätä mahdollisuutta asap. Kysy myös rohkeasti mahdollisuutta sähköpöytään tai parempaan työtuoliin. Näitä hankitaan monissa yrityksissä ainakin työterveyslääkärin tai fysioterapeutin lähetteellä. Muista myös, että valaistuksella on suuri merkitys jaksamiseen ja viihtyvyyden.

Toimistomme remontin yhteydessä kaikille tuli sähköpöytä ja muutamasta tuolivaihtoehdosta sai valikoida itselle mieleisen. Itse valitsin Backappin satulatuolin, josta on tullut täysin korvaamaton ”keinu” ominaisuutensa vuoksi. Kun ergonomia on kunnossa ja työasento on paras mahdollinen, on aika siirtyä eteenpäin.Mikäli työpisteesi näyttää jotain arkiston ja kaatopaikan väliltä, on projektille hyvä varata hieman enemmän aikaa ja koittaa saada pöytä ja mahdolliset kaapit täysin tyhjäksi ja aloittaa kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä. Heitä pois, arkistoi ja kierrätä kaikki mitä et tule tarvitsemaan, ole tarvinnut esim. 3kk aikana tai mistä ei ole sinulle työn kannalta mitään hyötyä.

Eroon rojusta!
Mieti mitkä tavarat ja paperit ovat työsi kannalta tarpeellisia päivittäin. Voit hakea harvemmin tarvittavia asioita omilta paikoiltaan ja näin saat myös hyvän verryttely hetken. Pidä pöydälläsi vain päivittäisessä käytössä olevat tavarat kuten kyniä, muistilappuja/vihkoja, kalenteri.. Nämäkin olisi hyvä pitää siistissä järjestyksessä ja helposti ulottuvilla. Erilaiset korit, lokerot ja kipot ovat hyviä apureita. Työpöydällä tulisi olla tilaa tekemiselle, joten kaiva minimalistin piirteesi esiin! Hyvä vinkki on pitää hyllyt, laatikot tai kaapit alle 80% täynnä.

Keksi systeemi!
Järjestyksen puute johtuu todennäköisesti siitä, ettet ole miettinyt systeemiä, jolla järjestys ja harmonia pysyvät yllä. Itselläni on kaikille erilaisille papereille omat lokerikot kaapissani. Pidän kaapissa myös omia lokeroita keskeneräisille töille, jotka mahdollisesti odottavat vastausta toiselta taholta. Pöydälläni on ainoastaan lokerikko hieman sekalaisille keskeneräisille töille, jotka tulee tehdä 1-2 päivän sisällä. Näin näen mm. nopeasti tehtävien määrän. Systeemi helpottaa myös mahdollisen kollegasi elämää jos olet poissa. 

Toteuta!
Hienoa! Olet saanut järjestettyä työpisteesi ja keksinyt sinulle sopivan systeemin ylläpitää järjestystä. Siisti työpiste joka päivän päätteeksi niin, että sinun on mukava tulla seuraavana aamuna jatkamaan töitä. Yhtenä päivä viikosta, itselläni se on perjantai, tee laajempi siivous/järjestely. Voit tehdä kalenteriin muistin tueksi merkinnän järjestelyhetkestä, ennen kuin se sujuu rutiinilla.
Kuten jo ehkä huomasit, järjestys on erityisen tärkeää viihtyvyyden kannalta. Kun perusasiat ovat kunnossa ja ojennuksessa, voit alkaa keskittymään työpisteesi esteettisyyteen. Mieti millaisessa ympäristössä haluat työskennellä? Millainen olo sinulla on työpäivän päätteeksi? Millaisen olon haluaisit työpäivän päätteeksi? Mitkä asiat saavat sinut energiseksi tai iloiseksi?
Vaikuta ympäristöösi niin paljon kuin suinkin pystyt. Olet työpaikallasi kuitenkin ison osan päivästä, joten tee siitä todella unelmiesi työpaikka.Olla on listattu omia työtilani ”must have” viihtyvyyden lisääjiä:

- Kukat tai viherkasvi
- Kauniit tai hauskat kuvat (on tutkittu, että miellyttävän kuvan katseleminen vähentää stressiä nopeasti ja tehokkaasti). Valitse itsellesi vaikka kaunis seinäkalenteri tai laita unelmien matkakohteen kuva taustakuvaksi näytölle. Itse olen myös tulostanut kuvia Pinterestistä.
- Vesikannu ja lasi, tai juomapullo. Muista juoda tasaisesti päivän aikana vettä, jotta vireystilasi pysyy yllä. Myös iho kiittää!
- Survival kit – tämä voi pelastaa päiväsi! Muutama meikki- ja kosmetiikkatuote, hammasharja ja –lankaa, kampa… mitä saatatkaan tarvita.
- Hyvä valaistus.


You Might Also Like

0 kommenttia

Suositut

Lukijat